Ana içeriğe atla

Bla bla bla




Nuhum gemisi çocuk terapi ver aile danışma merkezinde 6.ay bitmek üzere.. Kaldı 1 hafta...
İlk başladığımız zaman çuval gibi oturmaya çalışan, yuvarlanması zayıf kafa hep önde bir bebik idi oglusum..
Şimdi..

Bir bakalım..


~Kafa genel olarak daha yukarıda, bir şeyler ilgisini çekebiliyor, etrafını inceleyebiliyor..
~isterse dik oturabiliyor, yine kambur oturmayı seçerse sırtından bir uyari ile dik hale geliyor.
~oturur halden emeklemeye, yatıştan emeklemeye oturmaya vs geçişleri var. Hatta bir yere tutunup ayağa kalabiliyor. Bu ara hiic tercih etmiyor o ayrı bir durum tabi..
~ taklitleri fena sayılmaz. Pek çok şeyi gösterince yapıyor artık. Tabi işine gelirse :)
~işine gelirse faktör ü aslında sanırım her şey için geçerli: ))))
~ komut alıyor. Gel, kapıyı aç,kapıyı kapat,asansörü çağır,kendini salla vs..
~emekliyor. Hatta artık baya hızlandı koşarak emekliyor nerede ise
~tek elinden tutunca yürüyebiliyor,.sol eli tutunca daha iyi yürüyor.
~sırtını duvara yaslayıp duruyor,ellerini koltuğa yaslayıp veya bir yerden tutunup durabiliyor ama eliyle duvar desteği alarak ayakta durma henüz yok. Bir kere ayna ile yaptı bir dahası gelmedi: (
~belinden hatta kalçadan tutup yürüyünce daha az sendeliyor
~oyuncakları ile tek başına iken de daha anlamlı oynuyor.örneğin arabayı enine boyuna incelemek yerine sürüyor,halkaları çubuğuna geçiriyor vs.
~yemekleri daha iyi, acıkınca artık pek itiraz etmiyor.gerçi açlık yatışınca başlıyor yine itirazlar :))
~çiğneme ile arası daha iyi.. Hiç bir şekilde püre bile ağzına almazken bir kaç ısırık bile olsa börek yedi mesela..
~daha sosyal. Etrafındaki insanlarla iletişime geçiyor,izleyip komik bulursa gülüyor: ) tabi.yine işine gelirse :))
~tercihleri var..bir şeyi ısrarla isteyebiliyor veya ısrarla reddedebiliyor.
~söylediğimiz pek çok şeyi ( her şeyi aslında bence ama emin olamayız ki.. ) anlıyor.
~kişi tercihleri var. annemde bende babasında iken gel dediğimiz zaman istemezse gelmiyor sarılıyor hemen gelmeyeceğim diye; veya eliyle itiyor..
~bilinçli ve istekli olarak bay bay yapıyor

*hala tek başına ayakta duramıyor,
*hala yürüyemiyor,
*bababa gibi küçük basit heceler bile yok;konuşma daha baya geride kalacak gibi.
*ortak dikkat zayıf,parmakla göstererek bak dediğimde bakmıyor. sadece bak deyince zaten bakmıyor 
*hala ismine duyarsuz çoğu zaman.işine gelirse bakıyor
*yapabildiklerini genelleme sıkıntımız var gibi öğretmeni ile yapıp benimle yapmadığı veya benimle yapıp öğretmenleri ile yapmadıkları var. 
*hala korkuyor.sebebini çözümünü bulamadığımız bir korku. zaten onu aşşsak ayakta durma yürüme vs hepsi tıkır tıkır gelecek..

Sanırım bu kadar..en azından benim gözlemlerim..gelişim testlerine göre ne aşamada bilmiyorum.. Elimde AGTE testi var hatta burada oradaki soruları yazmıştım bir fikir vermesi için . Kendim neler yapabiliyor,23 aylık olması gereken seviyenin neresinde diye baktığım zaman her alanda 12-13 aylık gibi gözüküyor. ama tabi ki bunun değerlendirmesi bir uzman tarafından yapılıyor. ve yapılmalı. Ben sadece sorulara verdiğim evet hayırlara göre bakıyorum.amacım nerelere yoğunlaşmalıyım görmek. Oysa değerlendirme bundan farklı . Çünkü 3 ay önce Nuhun gemisi çocuk terapi ve aile danışmanlık merkezinde özel eğitim uzmanımız funda poyraz tarafından AGTE yapıldığı zaman da 12-13 aylık çıkmıştı,hatta ince motor 14 -15 ay çıkmıştı. 3 ayda hiç ilerlemeyip bir de geri mi gitti bu çocuk.. Hiç de öyle olmadı.. evet ilk 3 ay kadar hızlı ve belirgin bir ilerleme olmadı ama yavaş ve emin adımlarla gelişmeye devam ediyor Ertuğrulum..

Kaldı ki seviyesi şu ay ya da bu ay diye aı konulsa ne olacak.. Oğluşun yapabildikleri ve yapamadıkları belli; ne üzerine çalışacağımız belli. 

Neyse işte.. şöyle kendi çapımda bir değerlendirme yapayım dedim. Anne gözlemi şeklinde.. Kenarda köşede dursun diye..

6 ay hem kısa hem uzun bir zaman.. Normal bir hızda ilerlediğimizi düşünüyorum.. Ne çok hızlı ne çok yavaş.. Daha hızlı olsa daha mutlu olurdum tabi :) ama buna da şükür..6 ayda kendi başımıza buraya gelemezdik..

Parklar bahçeler ve güneşin iyi geleceğini umuyorum. ve tabi sonra deniz ve kum gelecek inşallah.. 

 Bir yürüse diyorum.. Gerçekten öyle mi bilmiyorum ama - ki bu halimden korkuyorum da sonra hayal kırıklığı gelirse diye-; yürüdükten sonra daha hızlı gelişecek diye düşünüyorum.. 
Emeklemeye başladıktan sonra daha çok açıldı; bi de yürüse daha da güzel olacak daha hızlı atlayacak gelişim basamaklarını diye düşünüyorum; öyle umuyorum.. 
Ama yürümesine yani benden bağımsız kendi başına yürümesine daha çok var....
Yaz bitmeden yürümüş olsa ... umutsuzluk yok.. Bol bol alıştırma.. Biz koca koca insanlar bile ilk denemede yapamıyoruz pek çok şeyi; ustalaşabilmek için defalarca denemek gerek.. Ertuğrul da biz denemesi için fırsat verdikçe; çalıştıkça yapacak.. Diğer çocuklardan biraz daha fazla desteğe ve çabaya ihtiyacı var sadece..Ve sabıra..

Uzun oldu okudunuz mu bilmem :) Sabredip okuduysanız helal olsun :)

Sevgiyle..

Yorumlar

  1. Bilgehan ağabeyine göre o kadar ilgisiz ve kendi halinde bir çocuktu ki kulağında mı problem var zekâsında mı karar verememiştim. Videolarda beyefendinin sadece sırtı gözüküyor, o bir yerlere koştururken ben peşinden gidiyormuşum, sorduklarıma cevap yok, ismine tepki yok.

    Derken bir gün bir baktık bizim bey hiç susmuyor, gayet de akıllı. Hepsinin kendi gelişim evreleri var. Hele ki bu kadar ilgi gören çocuklar muhakkak harika sonuçlar alıyorlar. Ve inan bir gün gelecek, niye konuşsun diye o kadar istediydim ki diyeceksin :D

    Yazın çok hızlı gelişeceğine eminim. İçini ferah tut.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :) sabırsıklıkla bekliyorum yürüdüğü konuştuğu için yeter diyeceğim günleri :)

      Sil
  2. Bence de güzel günler kapıda. :)

    YanıtlaSil
  3. inşallah canım en kısa zmanda yürüyecek, çok güzel gelişmeler olmuş zaten sevindim senin adına.

    YanıtlaSil
  4. insallah butun bunlar da olacak sirasiyla, zaten bazen cok hizli bazen de yavas gelisim goztermezler mi? hem bol sans hem bol sabir diliyorum.. gelecekte aman bi dursun bir sussun diyeceginiz gunleri diliyorum en kisa zamanda :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)