Ana içeriğe atla

Psikososyal motor gelişim geriliği


Eski yazılarımda neler varmış diye bakıyordum, en çok bu yazım görülmüş..
 E dedim madem boş durmaktan ise bu yazıyı bir guncelleyim :))


Psikososyal motor gelişim geriliği.. Ertuğrul un en son teşhisi bu. Eminim tek biz değiliz.
İlk güncelleme buraya.. Gelişim geriliği bir tanı değil semptom imiş.. Yani hastalığın kendisi değil belirtisi.. O zaman bize tanı demişlerdi biz de öyle bellemiştik napalım..

Peki ne bu psikososyal motor gelişim geriliği?


Kabaca bebeğin~ çocuğun yaşında yapması beklenenleri yapamıyor olması. Kimisi bir alanda geri olabiliyor, kimisi bir kaç alanda. Kimisi bir kaç ay geri oluyor, kimisi 1yıla yakın belki daha fazla..
Özel eğitim, oyun terapi, fizyoterapi, reflekoloji, duyu bütünleme seansları ile ara kapatılıyor.
Bebeğin düzeyi, algısı, verilen eğitimin doğruluğu ve yeterliliği gibi faktörler bu aranın ne kadar zamanda kapanacağını belirliyor.

Bir bebekte ~ çocukta gelişim 4 dalda inceleniyor:
Kaba motor
İnce motor
Dil bilişsel
Sosyal yetenek ve öz bakım becerisi

Bütün bunların birlikte değerlendirmesi ile genel gelişiminin ne aşamada olduğuna bakılıyor.

Kaba motor, oturma kalkma yürüme gibi ilk bakışta dikkat çeken, annelerin bebeklerinde en çok dikkat ettikleri beceriler.
İnce motor genel olarak el parmak kullanımı. Baş ve işaret parmağı ile nesne tutabilme, kalem tutabilme gibi somut örnekler verebilirim.

Bir bebeğin agulaması, birisi ona gülerse gülmesi, istediği nesneyi göstermesi dil yeteneği..
Kendi kendine yemek yemesi, cişini kakasını haber vermesi öz bakım becerilerine örnekler..

Ama aslında bütün beceriler birbirine bağlı.
Mesela bebek kendi yemek için kaşığı tutabilmeli bu ince motor,kolunu kaldırabilmeli bu kaba motor,bileğini bükebilmeli ince motor, ağzını bulabilmeli bilişsel, hepsini yapıp yemesi öz bakım becerisi...

Bu çocuklar sadece gelişim olarak geriden geliyorlar, zeka geriliği olan zihinsel engelli çocuklar değiller.

Sevgiyle, sabırla, umutla ve mutlaka özel eğitim~ fizyoterapi~ duyu bütünleme desteği ile biraz daha özen ve ilgi istiyorlar..

Psikososyal motor gelişim geriliği otizm, epilepsi veya başka herhangi bir hastalık sebepli olabiliyor, metabolik bir hastalık olabiliyor veya Ertuğrul gibi  %30  oranda vaka tamamen sebepsiz de olabiliyor...
Buraya da bir güncelleme lazım şimdi.. O dönem gelişim geriliği Ertuğrul un tanısı sanıyor idik, ve sebebi yok ooyle geri işte diyorlardı. Şimdi illa bir sebebi var diyerek didik didik etmekteler...


Ama lütfen bu çocukların annelerine "şunu yapmadınız ondan oldu, bunu yaparsan şöyle olur, ayy yaziiikk vs " demeyin..
Biz sizden daha çok eğiliyoruz çocuklarımızın üzerine hiç şüpheniz olmasın..

Yorumlar

  1. ayyyy biz büyümüşler de zaten geriyiz çocuklara kötü model oluyoruz hep. bence büyükler hep kötü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amanın o zaten ayrı bir konu başlı başına yazı hatta mim konusu :)

      Sil
  2. Bence açığı kapatacaksiniz. Bu çok büyük bir problem değil. Down sendromlularin bile ilgiyle ne kadar eğitildigini biliyoruz. Biraz daha sabir canım. Sen ne kadar iyi sen ertuğrul da o kadar iyi olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bunu tecrübe ettim..ben iyiysem oğlum da iyi :)

      Sil
  3. İşte sizin gibi pırıl pırıl ebeveynler oldukça, çocukların katedemeyecegi yok.

    YanıtlaSil
  4. İşte sizin gibi pırıl pırıl ebeveynler oldukça, çocukların katedemeyecegi yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler :) yeni.gördüm ben bunu özür dilerim. Bir sene sonra da olsa aynı gun cevap vermis sayilir miyim :))

      Sil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)