Ana içeriğe atla

Beyin Dalgaları- Neurofeedback



Beynimiz elektrik üretip yayıyor.. Bunu ilk öğrendiğim zaman çok şaşırmıştım.. Aaa, nasıl yani.. Sürekli kafamızın içinde elektrik... Oysa o elektrik hayatımızı sürdürmemizi sağlıyor...

Beyinde 5 dalga var şu an bilinen ve araştırılan. İsmini Yunan alfabesinden alan bu dalgalar Alfa. Beta, Teta, Gama ve Delta .
Beta dalgaları beta ve hibeta olarak iki ayrı frekansta inceleniyor..

Beyin dalgaları EEG ( elektroensefalografi) ile izlenebiliyor.

EEG, dalgaların frekansı, boyut, sıklığı, varlığı yokluğu...neyi derseniz artık hepsi hakkında bilgi veriyor.

EEG Epilepsi ( sara) gibi hepimizin duyduğu bir hastalığın tesbitinde kullanılıyor evet, ama bütün yapabildiği bu değil. Bazı nadir beyin hastalıkları, beyin iltihabı ve bir kısım psikiyatrik hastalıkların tesbiti için de EEG kullanılıyor.

Demem o ki; bu beyin dalgaları öyle küçümsenecek şeyler değil.
Her bir dalganın kendisine ait bir görevi-işlevi, frekansı hatta rengi var.

Beyin dalgaları grafiksel olarak belirli bir sırada ilerliyor. Yani normal şartlar altında öyle olması bekleniyor. Bu sıralama şöyle:

Delta
Theta
Alpha
Beta
HiBeta


Bu olayı size fotoğrafla anlatsam daha kolay olacak :

Ertuğrulumun son neurofeedback seansındaki dalgaları

Şimdi..En yukarda gördüğünüz kırmızı dalgalar delta dalgaları.
Mor renkli olanlar theta,
maviler alpha,
sarı beta
beyaz da hibeta dalgaları..

Ertuğrul un grafiğinden konuşursak kırmızı delta dalgaları evet olması gerektiği gibi en üstte ama aşırı yüksek, düşmesi gerek.,Alfa dalgaları yani mavi çizgi çok düşük, 3.sırada teta dan sonra olması gerekirken en altta.
Sarı ve beyaz betaların da yer değiştirmesi gerekli. Sarı betanın yükselip beyaz hibetanın düşmesi lazım..

İşte biz neurofeedback seansları ile bu düzenlemeyi yapmaya çalışıyoruz.
Tabii ki seans sırasında herhangi bir lektrik verilmiyor.
Kafaya 3 tane elktrot bağlanıyor ve beyindeki dalgaları izliyor. ekran dalgalar doğru sıralandıkça netleşiyor. Böylece ne izliyorsa keyifle izleyebiliyor. dikkatini vermezse ekran silikleşiyor, küçülüyor ve ses kısılıyor.. bu şekilde beyine dalgalarını doğru yönetmeyi öğretmek hedefleniyor..


Peki bu dalgalar ne yapıyor, ne işe yarıyor derseniz..O da bir sonraki yazıya kalsın bu çok uzun olmasın :)

Sevgiyle..

Yorumlar

  1. Aaa cok ilgi cekici bir konu devamini bekliyorum 💘

    YanıtlaSil
  2. Yazının devamı sabırsızlıkla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Bende istiyorum bu testten ^.^ Acaba Uyku kalitesini araştıran yerlerde de mi aynı uygulama mevcut?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyku merkezleri ne yapıyor hic bilmiyorum. Bir psikoloji ve beyin merkezine gidiyoruz biz. Test olarak değil seans olarak devam.ediyoruz. test 300tl.demislerdi,goztepe bagdat caddesinde nöro sağlık merkezin adı,düşünürsen :)

      Sil
  4. Eline sağlıl çok dikkatimi çeken bir konu bu. Benim merak ettiğim birşey var. Bio enerji :) bununla ilgili çok merak ettiğim şeyler var. Mesela elimdeki mıknatıs küçük kaşıkların avuç içine yapışması gibi :) ve daha fazlası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bio enerji ile ilgili de yazım var :) ailecek tecrübe ettik , gerçi kaşık yapışıyor muydu eline bilmiyorum onu görmedim: ))

      Sil
  5. merak ettim ben de devamını

    YanıtlaSil
  6. Devamını merakla beklerken oğluşunu da öpüyorum.:)

    YanıtlaSil
  7. Cok ilginc geliyor bana böyle seyler, hatta daha da ilginci suanda beynimizin bu sekilde calisip herseyi kayit ediyor olmasi. Dusundukce sanki bir yerlerde duracak bi makine gibi 😂hic hissetmeden yasiyoruz

    YanıtlaSil
  8. İlginç bir konu çok bilgim yok bu konuda devamını bekliyorum

    YanıtlaSil
  9. Beyin dalgalarının yer değiştirmesini sağlayacak ne tür işlemler yapılıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak yer değiştirme değil aslında. Frekansı yükseltme ve alcaltma. Yani daha az veya daha çok kullanma. Ödül ceza sistemi gibi bir yöntemle beyine öğretiliyor.

      Sil
  10. Merhaba, ilgiyle okudum yazınızı. Ufo'larla ilgili bir yazıda okumuştum ben de beyin dalgaları ve çeşitleriyle ilgili. Uykudayken "Theta" dalgalarındaymışız ve uzaylılarda aynı "Theta" dalgasında iletişim kurarlarmış. Rüya hakkında bildiklerimi gözden geçirmiştim hatta. Güzel ve yeni bilgiler edinmek harika:) Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Ne değerli bilgiler kızım. Devamını takip edeceğim. Psikiyatride ne gibi uygulamaları var merak ediyorum. Sevgiler kızım :)

    YanıtlaSil
  12. İlgi çekici bir konu ben de bu konuyu lise yıllarımda duymuştum. Emeğinize sağlık <3 :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ihtiyacımız olunca yeni öğrendim daha :)

      Sil
  13. Ben de iade_i ziyarete geldim. Yazının devamını ben de bekliyorum, bu konuya ilgiliyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş gelip sefa getirdin mutlu ettin :) eni konu bir zaman ayırmadıam bir türlü,baştan savma olsun istemiyorum o yüzden gecikiyor :(

      Sil
  14. Hala yazmamissin yazının devamını: )

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)