Ana içeriğe atla

Neurofeedback Nedir Nasıl Uygulanır





Efenim bugün gittik gördük geldik..

EEG yi bilen var mı aranızda, EMG yi yada? Biraz benziyorlar EEg EMG ve neurofedback çalışma prensibi açısından.

Neurofeedback için iki tane kulak arkasına bir tane de tepeye olmak üzere 3 tane elektrot kafaya yerleştiriliyor.  (Temporal kemikte mastoid process ve tepede sanıırm fontanel kısmına..)

Elektrotlara iletken madde sürülerek hem kafada kalması hem de beyindeki sinyalleri iletmeleri sağlanıyor.

Evet beynimiz elektrik dalgaları ile çalışıyor :)

Alfa, beta, delta,teta ve gama dalgaları var. Bu dalgaların her birisinin ayrı işlevleri var. Sakinleşme, uyuma, dikkat .. vs


Elektrotların bağlı olduğu bir cihaz; bilgisayar ve TV ekranı arasında bağlantılar sağlanmış.

Neurofeedback'te beyindeki dalgalar izlenen görüntüyü etkiliyor. ekrana minicik bir çizgi film geldi önce; Ertuğrul izledikçe ekran büyüdü. Dikkat edip odaklandığı zaman ekran büyüyor, izlemez başka yere bakarsa küçülüyor. Göz hareketini bile algılıyor kafa hareket etmese de.. Kafa hareket ederse zaten doğru sinyal alınamıyor.

Hem ölçüm yapılıyor, hangi dalga nerelerde, yüksek olan alçak olan var mı diye. Hem de her bir dalganın normal düzeyde olması için uyarı veriyor.

Aslında; beyine kendi dalgaları ile oynayarak öğrenmeyi öğretiyor.

Ertuğrulum bugün huysuzdu. Sabah 7 de uyandı ve bir daha uyumadı. Seans saat 4 te idi ve 2 saate yakın yol gittik.( İstanbul'da yaka değiştirmek!!)

Neyseki sağolsunlar hem Meltem hanım hem de Sibel hanım çok tatlı ve anlayışlıydılar. Çok kalabalık bir gün de değildi. Normalde yarım saat sürmesi gereken seansa bir sürü kere ara vererek devam ettik. Yine de bugün tam verim alamadık :( Zamanla her seans daha iyi olacak dediler. Umarım..

5 yaşında aldığı hiperktif, otizm spektrumlu, dikkat eksikliği ve davranış bozuklukları öfke sıkıntıları olan bir çocuğun şimdi yüzmede dünya dereceleri olduğunu söyledi..O geldiği zaman başka hasta alamıyordum ben Ertuğrul ne ki dedi..

Neurofeedback yanında destekleyici işlemler var. Daha doğrusu bu video izleme kısmının yanında başka cihazlar..

Birisi biorezonans uygulaması. Renklerin frekansları varmış biliyor muydunuz;ben bilmiyordum :)

Biorezonans ile mor,mavi vs renklerin frekanslarını veriyorlar vücuda. Her iki elde birer bakır çubuk, ayaklar da tartı benzeri (tabi ki değil de benzetmek için) bir tablada..Bir se sırtta, bacakta, kollarda vücudun her yerinde dolaştırılan bir başlık. Minnak bir duş başlığı veya masaj aleti gibi..
Renklerin rahatlatıcı etkisini kullandık bugün..Mor sakinleştimek mavi uyku düzenlemek için-ya da tam tersi :D

Bir de kan dolaşımını hızlandıran,refleksoloji yapan bir yatakları var oradaki işlemin adını unuttum :(

Bu hafta oğulcuk pek huysuz olunca ondan başka hiç bir şeyle uğraşamadım. Eşim de oğlanın hallerine dayanamadğı için hadi bir foro çek desem de çekmeyecekti sırası mı diye bir tepki alırdım en hafif.. O yüzden bu seferlik böyle olsun :)

Haftaya daha detalı bilgiler ve fotolarla gelirim :) Yani oğluş durursa tabi...

Bu da kendi sitelerinde ki açıklamaları:

NEUROFEEDBACK sistemlerini anlatmak ve özellikle de Türk psikiyatristler derneğinin NEUROFEEDBACK konusundaki karşı çıkışlarına bir yanıt olarak da önce BEYİN BİLGİSAYAR ARAYÜZLERİ(BRAIN COMPUTER INTERFACE)'den bahsetmemiz gerekir;(Hatırlanırsa Dernek bildirisinde hastaların tek bir EEG özelliğine sahip olduğu varsayılıp tümünde aynı protokolün uygulanması eleştiriliyordu ki tamamen aynı fikirdeyiz.Yine yöntemin cahil ellerde denetimsizce ticari sömürü aracılığı yapıldığı söyleniyordu ki Dernek bizce az bile söylemiştir.Neurofeedback'in QEEG cihazı ile yapıldığını deklare edenlerden,ellerindeki self-regulation;özdüzenleme cihazı ile QEEG çektiğini iddaa edenlerden, Yankı Yazgan hocamızın deyimi ile kadın programlarını,okulları gezerek müşteri toplayan,programlarda kendine hocam diye hitap ettirebilen inşaatçıların cirit attığı denetimsiz bir alandan herkes rahatsızdır.(Ancak derneğin Neurofeedback yönteminin bilimsel güçlü kanıtlara sahip olmadığı savı kesinlikle talihsiz ve yanlı bir savdır.Aşağıda ve eklerde bu konudaki kanıtlar sıralanmıştır);İnsanlar makinalarla iletişim kurmak için çeşitli araçlardan faydalanır: Klavyeler, fareler, "joystick"ler, kameralar, mikrofonlar. vs. Tüm bu komut verme araçları kullanıcın beyninin kas sistemini kontrol etmesi sayesinde işlev kazanırlar.Ancak bazı hallerde bu iletişim mümkün olmamaktadır. Örneğin motor nöron hastalıklarından biri olan amiyotrofik lateral sklerozis (ALS) , beyin kökü travması, beyin ya da omurilik yaralanması, serebral palsi, kas distrofileri ve çoklu skleroz gibi nöron hastalıkları insanların istemli hareketlerini engellemektedir .Sadece ALS’den ABD ‘de 30.000 dünyada 2.000.000'a yakın hasta etkilen- mektedir. Her yıl ise 5.000 civarı hasta kayda alınmaktadır.(STEPHAN HAWKING,KOÇ HOLDING YÖN.KR.BŞK.VEKİLİ SUNA KIRAÇ,FENERBEHÇELİ FUTBOLCU SEDAT BALKANLI ÜNLÜ HASTALARDANDIR)


Bir de ayrıca; kilo veriyorsunuz ve geri mı alıyorsunuz buna bumerang etkisi denir diye bir panoları vardı ilgimi çeken :) Ama tabi fırsat olmadı konuşmaya..

Daha zaten bundan sonra yollar aşınacak aile olacağız onlarla da..Öğrendikçe aktarırım size de..

Haydi kalın sağlıcakla..

Sevgiyle..

Yorumlar

  1. Aaa bu muymuş. Bize de söylemişti doktor, dikkat dağınıklığı için. Bizim dağınık her nasılsa şimdilik idare ettiği için düşünmemiştim ama çok ilginç gelmişti filmin dikkat ettikçe devam edip ilgi kopunca durması :)

    Çocuklar neden en önemli anlarda uykusus ve huysuz olurlar. Bizim endişemiz mi geçiyor onlara diye düşünürüm bazen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertuğrul benim bütün duygularımı aynen yaşıyor buna şüphem yok...Ama ben bugün sakindim (öyle sanıyorum en azından :) babasını da hissediyor belki o çok aşırı gergin sinirli ve huysuz bir günündeydi :) ..Ertuğrul zaten başına şapka takmayı, oyuncak koyulmasını bazen dokunulmasını bile sevmiyor, kablo bağlanmasından hiç hoşlanmadı .Kendi doğasına uygun bir hareket aslında..
      Video bana da garip geldi :)

      Sil
  2. Çok ilginçmiş, renklerin frekansları özellikle :))

    YanıtlaSil
  3. merhaba , sonrki deneyim ve sonucu merak ettim kaç seans gittiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)