Ana içeriğe atla

süt ve emzirme maceramız



Bir başka blogta süt artırma yöntemleri ile ilgili bir yazı görüp okuyunca anılarım canlandı ve biraz içimi dökmek istedim..

Daha hamile kalmadan önce bebek anne sütü almalı,mama da neymiş, ilk 6 ay sadece anne sütü sonra katı gıda ve anne sütüne devam ne zaman isterse o zaman bırakır derdim..Ama malesef işler umduğum gitmedi.. :/


Oğlum sezeryan ile doğdu.. Doğumu da başka bir yazının konusu onu da yazmalı aslında..Doğum çok uzun sürmedi yarım saatte çıktım 40-45 dakika içinde de oğlumu getirdiler yanıma emsin diye.. Bebek hemşiresi onu göğsüme ilk koyduğu zaman nasıl mutlu olmuştum.. Allahım; bu benim oğlum..Ve benim sütüm ona iyi gelecek büyütecek besleyecek...Emmek istemedi.. :( Hemşire süt var mı diye baktı;evet vardı..Sezeryan olmasına rağmen maşallah sütün çok güzel dedi hatta.. Yeni doğdu aç güçsüz ondan belki biraz sonra tekrar deneyelim dedik.. yine zar zor bir kaç yudum..Azıcık emiyor hemen uyuyor.. Her yarım saatte uyandır emzir dediler. Uyanmadı ki.. Hemşire geldi topuğunu sıktı burnunu sıktı cimcikledi..Zorla uyandırdı..Koyduk tekrar memeye.. Ağlıyor.. Hem de ne ağlamak.. katıla katıla moraracak nerede ise.. Atıyor kendisini geriye.Yanlış mı yutuyorum acaba diye yatarak denedim, oturarak denedim, sırtıma yastık koyup denedim.. Olmadı :( Şimdi yazarken bile gözlerim doluyor bu anları hatırlarken.. Komşu odanın refakatçisi hanım geldi yardıma. Diğer doğum yapacak annenin teyzesi mi annesi mi öyle birisi idi sanırım hatırlamıyorum,ben emzirmeye odaklanmıştım. Oğlum açtı ve emmek zorundaydı..

Göğsümü tuttular annemle ikisi, birisi oğlumu tuttu birisi memeyi, olmadı değiştiler, benim oturuşumu değiştirdiler oğlumu pışpışladılar yok.. Kadın da pes etti sonunda..

Bebek hemşiresi geldi yardımcı olmaya.. Yine olmadı.. Bir şekilde sakinleştik uyuduk.. Sabak kan aldılar. He topuktan hem damardan. Normalde topuktan kan alırken bebekler tepki verirmiş, bizimkinde tık yok.. Ben sevinmiştim ayy ne güzel ağlamadı diye; meğer sarılık başladığı içinmiş.. Bol bol emzir aç kalmasın beslenmesi lazım dediler.. İyi dediniz hoş dediniz de emmiyor ki mübarek !!! :'( 
Sonunda istemediğim ot başımda bitti mama aldık..Kaşıkla verin dediler ama ne mümkün. Kaşığın yarısından fazlası dışarda ve oğlan aç ağlıyor.. Çocuk doğalı nerede ise 24 saat olacak bende göğüsler şiş patlayacak ama emmiyor.. Dayanamadım biberonu dayadım ağzına ve içti.. Oohh dedim bir nefes aldım ki sormayın.. Demek ki emebiliyor. Peki beni neden emmiyor?!! İşte ilk lohusa tribi geliyoorrr.. Bu çocuk beni istemiyor mu, onu üzecek kızdıracak bir şey mi yaptım, bebeğim annesini mi reddediyor..Ağla ağla içim şişti.. 

Hiç pes etmedim; her yemek zamanı önce memeyi sundum. Hatta eşim kızdı hırpalama çocuğu istemiyor emmeyecek boşuna üzülmeyin ikinizde ver işte biberonla diye.. Ben hep bir umut önce memeyi sundum bebeğime..

Doğumdan sonra 2.gün eve geldik Yok 3. gündü galiba.. Perşembeyi cumaya bağlayan gece 23.30 da doğum oldu,biz pazar günü öğlen gibi çıktık hastaneden.. eve geldik benim gögüsler yanıyor. Ben bir üşüyorum bir terliyorum. Göğsüm sertleşti iyice.. O sırada görümcelerimden birisi geldi ziyarete.. Sağolsun elde sağma makinası getirdi. Manuel süt sağma makinası çok kolaydeğil evet ama benim hayatımı kurtardı.. Sütümü sağdım biberona hem memeler rahatladı az da olsa hem de oğlum mama yerine annesinin sütünü alabildi.Biz de bu arada elektrikli süt sağma makinesi siparişi verdik. Gelmesi nerede ise 1 haftayı buldu. O kadar sürmediyse bile bana uzun geldi..

Doğumdan 1 hafta sonra annenin kontrolü var. Benim doktorumun çalıştığı hastane değiştiği için yeni yerine gittik. Bir başkasına kontrol olmak istemedim. Yeni hastaneden de doktordan rica ettim. Doktor hanım bu bebek emmiyor nolur bana yardım edin dedim. o da sağolsun bu hastanedeki bebek hemşirelerinden rica etti bana eğitim vermeleri için. Çok tatlı bir kızcağızdı gelen. O da çok uğraştı. Ama sonunda bu çocuk istemiyor yapacak bir şey yok inşallah ister zamanla diyerek bitirdi..Yapacak bir şey yoktu.. Oğlum emmek istemiyordu :( Aslında emmek istemiyordu yanlış oldu, annesinin memsini emmek istemiyordu çünkü biberondan cuk cuk çekiyordu maşallah.. 

Acaba sütün tadı mı kötü diye düşündüm bir ara, öyle olsa aynı sütü biberondan da içmezdi.. Kokum mu rahatsız ediyor diyerek yıkanıp denedim yine olmadı. Hem zaten biberonu da mümkün olduğunca çok temas ederek içirdim hep. Emzirir gibi..

Olmayınca olmadı.. Oğlum annesini emmedi..

4 ay sütümü sağarak verdim sonra ister istemez bitti süt.. Sonra da oğlumun sıkıntıları başladı... Ya da en azından fark edilmesi aynı zamanlara denk geldi.. Hiç bir zaman bilemeyeceğim sütüm kesildi oğlum beni hiç emmedi o yüzden mi gelişim geriliği oldu yoksa başka sebeplerden mi.. Ama içimde hep bir uhte kalacak emzirememiş olmak...

Yorumlar

  1. Canım bloğuma yazdığın yorumdan sonra geldim. Haklısın bazen olmayınca olmuyor. Hiç üzme kendini ilk sütü almış, 4 ay anne sütü almış. Sütü olduğu halde emmiyor diye pes edip olan sütünü bile bebeğine veremeyen anneler var, lohusa psikolojisi bambaşka bir şey. Belki benim şansım kendimi o psikolojiden kolay sıyırabilmek oldu. Sağlıklı olsunlar yanımızda olsunlar da gerisi mühim değil. Sevgiyle :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldin sefalar getirdin.. her zaman beklerim güzel haberlerle :) oğlandan başımı kaldırsam tekrar geleceğim bloguna :) sevgiler

      Sil
  2. Yaa şu basları aynı ben :) sağdan veryoz yok soldan veriyoz yok.Aç aç uyuyo bizimki hiccc seside cikmiyo :) en sonunda mama verdiler hastanede.Çünkü bide hanfendi mekonyumunu yemiş karnını bi güzel doyurmus :) ama bence artk dert etme.Gecmis gitms napalim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mekonyum bemimkinin suyunda da vardı: )) bu yeni nesil böyle galiba :p

      Sil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)