Ana içeriğe atla

Anat Baniel- 9 Temel Esas (3)





Anat Baniel metodu irdelemeye devam edelim.. Anat Baniel metod nedir ve ilk altı esas neler merak ederseniz serimin ilk yazılarına şu linklerden bakabilirsiniz :)

Anat Baniel metodu 
Anat Baniel Metodu -9 Temel Esas (1)

Anat Baniel Metodu olarak geçen bu yaklaşımda savunulan esasları bir hatırlayalım:

 * Dikkatle yapılan hareket
 * Yavaşlık
 * Çeşitlendirme
 * Daha az güç kullanma
 * Coşku
 * Esnek hedefler
 * Öğrenme Şalteri
 * Hayal gücü ve düşler
 * Farkındalık


Sonra da kaldığımız yerden devam edelim.. Son üç maddemiz kaldı..  :)

* Öğrenme Şalteri

Öğrenmek istersen öğrenmeye hazırsan öğrenirsin, yoksa ne yapsan nafile..

Öğretmenini sevdiğiniz derslerde daha başarılı bir öğrenci miydiniz siz de.. 

Bir paragrafı bazen bir kaç kere okursunuz ama bişey anlamazsınız sonra bir anda aahh evet der misiniz..

İşte bunlar hep o şartelin işleri :)

Çocuğunuz da o sırada öğrenmeye açık ise daha iyi öğrenir..

Öğrenme şartelinin açık olması için çocuk 
-uykusuz
-yorgun
-aç 
olmamalı..
-ağrı sızı can acısı 

olmamalı...


 * Hayal gücü ve düşler


Çocuğunuzun kurduğu hayallerden korkmayın..

Yapılan her türlü fiziksel hareket, önce beynimizde canlanıyormuş..Mesela; bir çocuk önce etrafındakilerin yürüdüğünü görüyormuş, sonra nasıl yürüdüğü beyninde şekilleniyormuş,beyninde "hayalinde" boşlukta yürüyormuş.. Beyin yürümek için gerekli hareketleri çözüyormuş.. ayak kaldırılır postur sağlanır vs.. sonra hareket oluşuyor imiş...

Bu yüzden hayal gücü çok önemli imiş..

Piyano çalmayı öğrenenlerin hayallerinde pratik yaparlarsa yetilerini ilerlettiklerini duymuşssunuzdur belki siz de.. Fiziksel pratik yapanlarla aynı şekilde bir ilerleme görülmüş..

Özel eğitimlerde veya gelişim testlerinde "mış gibi oyunları" bu yüzden bu kadar önemseniyor sanırım :)
Oyuncak bebeğe cici yapmak, yemek yedirmek.. Sopa ile at sürmek.. Herhangi bir nesneyi araba gibi nınn nınn sürmek.. Kollarını açıp uçak gibi uçmak... vs..

Hayal bu sonuçta.. Gerçeğe uygun olması gerekmiyor.. Size ne kadar saçma bile gelse hayallere izin verin..

Bir hikaye masal okurken mesela, hep aynı sonla bitmek zorunda değil.. Önce siz değiştirin.. Sonra O'na sorun.. Kırmızı başlıklı kız bu sefer kurda kanmamış olsun.. Pamuk prensesin üvey annesi onu sevsin.. Keloğlan dev anasından korksun :P

Hani hep derler ya gün için de yaşadıklarını konuşun diye.. O bile bir beyin çalıştırmaca.. Yaşananları hatırladıkça o anları hayalinde canlandıracak..

Yarın parka mı gitsek.. Salıncakta sallanırız kaydıraktan kayarız.. Aaa, kumlarla oynamak da ister misin ?

Aslında zaten hayatımızın içinde olan şey hayaller. Sadece  belki, kıymetin bilmek biraz daha verimli kullanmak..

Anat Baniel bir konuda uyarıyor yalnız.. "Hadi senin yürüdüğünü hayal edelim" dememek lazımmış :)


* Farkındalık

Kendisinin ve çevresinin farkında olmak..

Elim nerede, kolum nerede, iki ayağım var, kollarım gövdemden uzanıyor, boynum var ve üzerinde başım..
Mutluyum.. Sinirliyim.. Üzgünüm..
Ben gülünce annem de gülüyor, ben yemeğimi yersem annem mutlu oluyor..
Penyemi giyebilmem için kolumu uzatmalıyım..
Ayakkabım ayağımı sıkıyor..
Yanına yaklaşınca bu çocuk bana hep vuruyor yaklaşmamalı veya kendimi korumalıyım..
Hava sıcak, hırkamı çıkarmalıyım...
Burası benim evim.Güvendeyim..
Acıktım yemek yemeliyim.. Uykum geldi uyumalıyım..

Vesaire...

Vücut farkındalığı için masajlar en büyük yardımcı.. "baş omuzlar ayaklar" gibi oyunlu şarkılar, arabayı vücudun üzerinde yürüttüğünüz oyunlar belki..

Anat Banielin verdiği bir örnek oyun şöyle.. Bir ayağa köpek resmi çizin, diğer ayağa kedi.. Bir eline tavşan resmi çizin bir eline kuş.. Sonra top oynayın.. Topu tavşan mı yakalasın kuş mu.. Aaa yoksa kedi mi vuracak topa.. 


Anat Baniel metodunun her bir maddesi beni etkiledi.. Mantıklı geldi..

Esasında, hepsi az- çok hayatımızda olan maddeler.. Belki biraz daha dikkat etmek gerek sadece.. Ki bu da zaten bir madde :))

Geçen gün Ertuğrulumla ayakta durma çalışması yapıyorduk.. Ellerinden tuttum , ayak tabanlarını tam basarak sağa sola öne arkada eğilmeden dik durmasını teşvik etmeye çalışıyordum şarkılarla oyunla.. Sonra hadi oturalım dedim.. Ve kalakaldım.. Nasıl oturulur.. Ayakta dikilirken yere oturmak için ne yaparız..Bilmiyorum.. O kadar otomatik yapıyorum ki oturmak için hangi hareketleri hangi sırayla yapıyorum bilmiyorum.. Sonra oğluşum dedim, ben hep oturuyorum evet ama bilemedim şimdi nasıl oturuyoruz.. Dur bakalım neler yapıyoruz oturmak için bir keşfedelim.. İşte bu farkındalık, dikkatle yapılan hareket, yavaşlık hepsi bir arada bir duruma örnek.. Ve biliyor musunuz bence buradaki önemli bir diğer ayrıntı da bilmediğimi kabul etmek..

Biz çocuğumuza örnek olurken, neyi nasıl yapacağını söylerken- gösterirken hep hatasız haliyle gösteriyoruz.. Çünkü biz öyle yapıyoruz veya onlara gösterirken özeniypruz.. Oysa Hata yapmak gerek .. Hata yapmaktan, bilmemekten korkmamaları içinbizim de hata yapabildiğimizi görmeleri gerek. Bir de yürürken sendeleyebiliriz, düşebiliriz öyle değil mi, yoksa kırık çıkık tedavileri sadece çocuklar için olurdu.. Yemek yerken üstümüzü kirletebiliriz.. Ve herşeyi bilemeyiz.. Bilmediğimiz şeylerde bilmiyorum hadi gel beraber öğrenelim diyebilmek önemli.. Karşınızdaki 1 yaşındaki çocukcuğunuz da olsa,30undaki eşşek kadar olmuş sıpanız da olsa..


Velhasılı kelam.. Evladımızı sevelim.. Olduğu ve olmadığı gibi kabul edelim.. Gerisi kendilğinden gelir zaten. Annelik öyle güzel bir içgüdü ki.. Anat Baniel bu 9 temel esası madde madde sıralamış evet, ama her anne az çok bilir ve yapar sanırım bunları..
Şimdi bu metod ile önemlerini farkedebilmek, hayatın her anına yayabilmek sadece olayımız..

Sevgiyle..

Yorumlar

  1. Bu bilgilendirme için teşekkürler ancak hayaller konusuna maalesef katılmıyorum. Şayet çocukların o yaşta kurduğu hayaller psikolojisinin bir aynasıdır. 8 yaşındaki bir çocuğun testere filmi gibi bir hayali olması sizce de biraz korkutucu değil mi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. 8 yaşındaki yeğenim oynarken "yenge hırsızı alnının ortasından bazuka ile parcaladim " dediği zaman gta oyunlarına ve oyunlarda yaş sınırı olmamasına baya sovmustum :) Ben sadece Anat baniel in sınırlarını aşan çocuklar kitabında yazdıklarını paylaştım küçük çapta.. Olayin aslını detayını anlamak için kitabı okumak hatta belki work shoplara katılmak gerekli :) yorum icin teşekkür ederim 😉

      Sil
  2. Ben deyazacaklarimi önce hayal ediyorum bak dogru yapiyormusum 😂😂😂

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bİlgilendirme yazısı olmuş. Ellerine sağlık canım ❤️

    YanıtlaSil
  4. Malatya Oto Kiralama olarak sitenizi sürekli takip ediyorum. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. malatya çiçekçi olarak başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  6. malatya rent a car olarak blogunuzu ilgi ile takip ediyoruz. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)