Ana içeriğe atla

Sizin şehriniz mimi :) ~ şehitlik gezisi



Cafe tigris in başlattığı bu mim dizisine, sevgili zehra ertuğrul/ kurabiyecimiss in beni mimlemesi ile katılıyorum. Oğlumun adı ertuğrul olduğu için kendisine ayrı bir sempatim olduğunu eklemeden edemeyeceğim : )))))

Yazı çok gecikti ama elimde olmayan sebepler yüzünden... Hem sizin için size özel bol fotoğraf belki affimi sağlar: )))


Efenim ben istanbul da ikamet halindeyim ama baba memleketim çanakkale 'den bahsetsem olur mu :) Zira oturduğum yada çalıştığım semtin ikisi de, insanları da semt de anlatmaya değmez...

Çanakkale anlatılmaz yaşanır... Tarihi, doğası, manevi hisleri..

Daha çok emekli kenti ya da öğrenci şehri kıvamında: ) Rahat sorunsuz, şirin bir şehir..

Nasip, dün günü birlik bir şehitlik gezisi çıktı plansız, bu sayede taze gezilmis bir yazı olacak :)



Çanakkale merkeze gelirseniz, truva atının kopyası karşılar sizi kordon boyunda.. Hani şu yakışıklı artistlerin toplandığı truva filmi var ya, orada kullanılan at kendisi, bilginize :) (malesef hızlı geçtik faribota yetişmek için, foto çekme fırsatım olmadı, google amca sağolsun: ) )


Çanakkale ye gelip peynir helvası~ höşmerim yemeden gitmeyin anacım benden söylemesi..

Çanakkale peynir helvası irmik, peynir, koyun sütü yumurta ile yapılıyor. Tekirdağ peynir helvası gibi tuzlu değil, penyir veya yumurta içinde kensisini belli etmiyor. Muhteşem homojen bir dağılım, özlediğim bir lezzet..
Hem sade diye geçen çeşidi var, ocakta pişen ; hem fırınlanmışı var.. İkisini de afiyetle yerim :))) Bir oturuşta 1kg rahat biter o kadar severim :)) Israrla tavsiye ederim..

Bu fotodaki fırınlanmış peynir helvası..dondurma ile servis edilebilir veya direk buradan tırtıklanabilir :)


Şehitlik, abide anıt , savaş ve şehitlerle ilgili şayler çoğunlukla Gelibolu yarım ada sınırları içinde..
Gelibolu ya Lapseki üzerinden geçip gezerek gidebilir veya il merkezinde feribot var, Eceabat ve Kilitbahir e, birisini tercih edebilirsiniz..
Biz Kilitbahir e gitmeyi tercih ettik, direk savaşın kalbine..

Adım başı şehitlik ve anıt var.. Çünkü aslında bastığınız her toprakta kan, kemik, gözyaşı var...

Abide, limana 20~25 km kadar uzakta.. Yol boyu uğramak isteyeceğiniz o kadar çok yer olacak ki, siz bizim gibi yapmayın, eni konu zaman ayırın tarih turu yapın...

Abide ve etrafı yeniden düzenlenmiş ( tabi ben teee 10 sene önce gitmiştim, belki daha da önce) ..

Kabristan görünümlü bir şehitlik yapılmış.. Bence iyi de olmuş.. Bundan bir önceki hali çok kötü olmuştu, yerde üstlerine basılacak gibi..
Alfabetik sıra ile il il sıralanmış şehitlerimiz... Bir mezara yaklaşık 5 ~10 isim yazılmış..
Hiç kimse yoktu ve 18 mart tören hazırlıkları vardı, ondan mi yoksa cidden o manevi hava azalmış mi bilmem, ama yıllar önce gittiğim zaman daha etkileyici gelmişti..

Oraya gidip duygulanmamak yine de  elimde değildi.. Umarım bu milli manevi duyguları oğluma aktarabilirim..

Çanakkale savaşlarında tek bir er bile sağ çıkmayan bir alay var, 57.alay.. Hatta şimdi ordumuzun 57.alayı yok..
57. Alay şehitliğine gidemedik malesef...vakit yetmedi..




Çanakkale savaşları tanıtım merkezi yapmışlar.. Önünde ilk savaş uçaklarımızın bir örneği var.. Gerçeği mi kopyası mi bilemiyorum çünkü müze kapalıyken gittik, yetişmek mümkün olmadı açıkken..





Sözü artık fotoğraflara bırakıyorum..
Allah bize ikinci bir çanakkale savaşı yaşatmasın inşallah..





Nusrat'ın batırdığı ingiliz gemilerinden..maket tabi..























İşte böyle..

Bastığınız yerleri toprak diyerek geçmeyin.. Yurdumun her bir karış toprağı kıymetli..


Sevgiyle...









Yorumlar

  1. Merhaba, öncelikle çok teşekkür ederim hem cevapladığınız, hemde soyadımdan dolayı duyduğunuz sempatiden dolayı :). Gerçi soyadım Ertuğru, ama olsun siz nasıl hitap etmek isterseniz sorun olmaz yani :). Beni böyle daha fazla sevecekseniz hiiçç itirazım yok yani :). Çok güzel bir mim olmuş yüreğinize sağlık. Malum Çanakkake İzmire yakın ve bende bu bahar gidip görmek ve o mücadele havasını yaşamak istiyorum. Anlatımınız bana rehber olacak çok teşekkür ederim. Oğlunuzun, minik Ertuğrulun yanaklarından öpüyorum. Sevgilerimle. ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ertuğrul soyadınız veya oğlunuzun adıdır diye düşünmüştüm ben de :)
      umarım gitme fırsatınız olur. Ama nolur 1 güne sıkıştırmayın.. En az 2-3 gün ayırın gelibolu adasını şehitlikleri gezmek için...

      Sil
  2. Merhaba, öncelikle çok teşekkür ederim hem cevapladığınız, hemde soyadımdan dolayı duyduğunuz sempatiden dolayı :). Gerçi soyadım Ertuğru, ama olsun siz nasıl hitap etmek isterseniz sorun olmaz yani :). Beni böyle daha fazla sevecekseniz hiiçç itirazım yok yani :). Çok güzel bir mim olmuş yüreğinize sağlık. Malum Çanakkake İzmire yakın ve bende bu bahar gidip görmek ve o mücadele havasını yaşamak istiyorum. Anlatımınız bana rehber olacak çok teşekkür ederim. Oğlunuzun, minik Ertuğrulun yanaklarından öpüyorum. Sevgilerimle. ?

    YanıtlaSil
  3. Çanakkale'yi ve özellikle şehitliğimizi görmeyi çok istiyorum, bugüne kadar kısmet olmadı, inşallah ölmeden önce görürüm. Höşmerimi çok duydum demek sizin oralarınmış. Böyle güzel ve tarihi önemi çok büyük bir şehirde yaşamak büyük şans...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. höşmerim anadolu'da pek çok yerde var. ama içerik kıvam tat hatta şekil değişiyor. Tam nerede hatırlamıyorum ama bir yerde çorbaya dönüyor :) tavsiye derim.. ama bizimkini..tekirdağınki bana çok tuzlu geliyor. bu hazır market höşmerimleri de peyniri yumurtası fazla belli ama hiç yoktan iyidir kıvamında benim için.. :)

      Sil
  4. bende gitmek istiyorum fakat bir trlü fırsat bulamıyrm cok guzel bır yazı olmus :) takibe aldım blogumada beklerım sevgıler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmenize sevindim :) umarım gezmeye fırsatınız olur; güzel yer her yeri çanakkalenin...

      Sil
  5. Höşmerimi ilk balıkesir de yedim. Çok önyargılıydım nasıl yani tuzludan tatlı mı olur diye düşünmüştüm sonra çok beğendim. Çanakkale nin o büyüsü beni çok etkiliyor. Duygu yüklü bir şehir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. balıkesir höşmerimi ile çanakklenin ki farklı.. bizimki biraz daha güzel :)

      Sil
  6. Höşmerimi ilk balıkesir de yedim. Çok önyargılıydım nasıl yani tuzludan tatlı mı olur diye düşünmüştüm sonra çok beğendim. Çanakkale nin o büyüsü beni çok etkiliyor. Duygu yüklü bir şehir.

    YanıtlaSil
  7. Eşim yaşamış anlata anlata bitiremez, güzel ve kıymetli toprakları olan bir memleketin varmış.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)