Ana içeriğe atla

Evde Etkinlikler



Duyu bütünleme aslında sıkıntısı olan olmayan her çocuğun ihtiyacı olan bir etkinlik. Hatta aslında bazen ben bile yapsam mi diyorum çaktırmayın :))))

Duyu bütünleme için ev ortamında kendi imkanlarımızla yapılacak ufak bir kaç örneğim var size.



Bir nesnenin sürekliliği, saklanan bir oyuncağın bulunması, farklı ortamlar arası geçiş,salıncak kaydırak tolere edebilmek vs yer algısı ile ilgili durumlar.

Örneğin, bebeğinizin üzerine çarşaf atınca emekleyerek içinden çıkması yerin devamlı olduğunu bildiği anlamına geliyor. ( işte size ilk etkinlik )



Yürümeyi kolaylaştıran bir etken, ayak tabanının basılan yeri hissetmesi. Zaten yürümeye başlayan bebişler hemen ayakkabı kullanmasın denilmesi bu yüzden.. Ayak tabanı fazla veya az hassas olunca yürüme gecikebiliyor.

İşte tam burada devreye duyu bütünleme giriyor. Farklı dokular üzerinde yürüyen bebek kişisi, zamanla daha rahat oluyor. Bu işlem için taktil disk ler var, ama her şeyi eve almaya gerek yok, duyu marketler merkezlere hizmet etsin :)


Taktil parkur 1

Taktil parkur 2


Boncuklu danteller, klavye, Twister, kadife yüzey, ipek yüzey, şifon saten peluş yüzeyler...




dantel ve keçe

siyah şey,naylon amerikan servis.diğeri de boncuk işlemeli masa örtüsü

ortadaki şey zımpara kağıdı :)



Pirinç, barbunya, nohut serilmiş bir yer..
Ve tabi başka her türlü farklı doku.. Bize
sıradan gelen her şey onlar için yeni malum...

Top havuzu hem eğlenip hem gelişeceği bir ortam... Bu havuz için şişme havuzlar elbette en güzeli, ama milyoncudan alınan bir leğen bile pek âlâ yeterli :)




Oyun tünelleri pek çok çocuğun büyük zevk aldığı bir oyun. İlk başlangıç için oyuncak sepeti kullanılabilir. Yalnız uyarmadı demeyin, biraz küçük gelebilir bu sepetler :)



Makyaj için kullanılan fırçayla muhteşem bir gıdıklama partisi yapabilirsiniz :)  Göbek, avuç içleri, ayak tabanı, yüz.. Esasen bütün vücut fırça ve sünger ile uyarılabilir.



Salıncak var sonra.. Zevk almayan nadir çocuklardan değilse bebeğiniz ~ bu durum varsa zaten duyu bütünleme eksikliği var muhtemelen ~ salıncak eğlenerek terapi yapma yollarından birisi :)
Biz bebek salıncağı almadık, normal bahçe salıncağı aldık ( evet kendi zevkimizi de düşündük ne olmuş yani :p ) .  Bu salincakta ayakta, emekler pozisyonda, tek el tutarak, yatarak, oturarak vs pek çok farklı şekilde sallanıyor. Hem eğleniyor, hem öğreniyor: )



Plates topu oyunları vazgeçilmez.. Siz de bebeğiniz de çok eğlenceli vakit geçirirsiniz. Zaten bebekler için eğlenerek yapmak çok önemli. Zorla yapmak istemiyorlar, yapsalar bile kalıcı bir öğrenme olmuyor.. Aslında bizim için de öyle değil mi...


Işıklı tırtıklı topları hem siz bebeğinizin her yerinde gezdirin, hem bırakın o sizin üstünüzde denesin..


Ellerinin yeni doku keşfi için, yemekleri ile oynamasına karıştırmasına izin verin.
Bir de açılış fotoğrafı gibi bir materyal hazırlayabilir isteyen :)  o ne mi ?
Kağıt havlunun içindeki ruloyu 2~3 parçaya ayırın. He parçaya farklı bir kumaş~  kağıt yapıştırın. Kadife, dantel, pelus, hediye paketi, kurdela ipi, zımpara kağıdı...Ne olursa...

Bir de ayna var...Benim oğlan hala ayna ile barışık olmadığı için foto yok.. :( Aynada size baksın, kendisine baksın, ellerini şak şak yapsın aynaya vurarak, sizin hareketinizi aynadan görüp taklit etsin...


Çamaşır selesi/sepetinin iki tarafından birbirine geçecek şekilde ipler kurdelalar bağlayın, sepetin içinden oyuncaklarını almasını seyredin: )

Bu etkinlikler her bebek ve çocukla yapılabilecek, faydası olan zararı olmayan etkinlikler..

Vee en önemlisi yavruceğinizi bol bol öpüp koklayın, kucaklayın, hoplatıp zıplatın.. Parka götürün...

Hepsi sevgiyle mutlu sağlıklı büyüsün inşallah..

Sevgiyle...


Ekleme 1 :
Bu yazının oluşmasında fizyoterapistlerimizin etkisi var tabiki.. Öncelikle Pendik Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde bebeklerle çalışan dünya tatlısı Ömer Faruk Gümüş beyefendi; sonra Nuhun Gemisi Çocuk terapi ve aile danışmanlık merkezinden Tuğba Karabulut ve Ayşegül Demir hanımefendiler....Hepiniz iyi ki varsınız..



Fizyoretapist Ömer beyle daha Ertuğrul 10 aylıkken ortopedi doktorumuz bizi Pendik fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine gönderince tanıştık. Bize söylediği ilk şeylerden birisi " pirinçte, nohutta yatırın, sırt üstü yüz üstü yatsın. İçinde debelensin. ayaklarını bassın.." Sonra da "pirinç- nohut üzerinde yürütün" dedi.. Bakın şimdi hatırladım buraya yazmadığım bir etkinlik hem ; "reçel kavanozuna bala elini sokun çıkarın ; o yapışkanlık onu rahatsız edecek parmaklarını bileklerini kullanacak" dedi.. Merkeze götürdüğümüz zaman top havuzuna koyuyordu oğluşu; biz de eve ufak bir adet yapalım madem dedik eşimle.. Bu mavi leğeni o zaman aldık.. Tabi o zaman içine rahat yatabiliyordu ufaklık; şimdi yatınca yarısı dışarda kalıyor :P ( aman maşallah diyim de uzun olsun oğlumun boyu; anası gibi hobbit olmasın :P )



Sonra Nuhun gemisi çocuk  terapi ve aile danışmanlık merkezine başladığımız zaman Tuğba hanım seanslarda salıncak kullanıyordu, hadi dedik salıncak kuralım. Seansta tadelle salıncağı kullanıyordu  ozaman; o nasıl olsa orada var biz normal bir salıncak yapalım dedik. Önce tavana ip asıp eski usul salıncak mı yapsak dedik. Sonra bebek salıncağı alalalım dedik; sonra yerimiz var bahçe salıncağı alalım hepimiz sallanalım dedik.. ( buradan anneme teşekkür ederim salıncak da pek çok şey gibi annemin hediyesi :) ) Bu arada çarşafta sallamaya falan başladık. ..Çarşafın iki ucundan tuttuk içine ertuğrulu koyduk kendmiz salladık. Hala da ara ara yapıyor çok seviyor :)



Nuhun gemisi çocuk terapi ve aile merkezinde Tuğba hanım bir kaç kere taktil disk kullanmıştı. Ayşegül hanım seanslara başlayınca o da kullandı. Bize de nohutta pirinçte yürütmemizi söyledi. ( evet nuhun  gemisine başladıktan sonra diğer hareketler ödevler vs derken pirinçte yürütmeyi ihmal etmiştim biraz kabul ediyorum) Ama düşündüm; bu taktil diskler daha fazla ve daha farklı dokular.. Bize sadece pirinç nohut yetmez.. Ayşegül hanım da özellikle disklerden birisinde çok sıkıntı yaşayınca; bizim twister ın fotoğrafını yolladım.. Aynı işi görmez ama evdeki imkanlarla birşeyler yapmak güzel dedi. Ben de farklı doku ne varsa çıkardım meydana :)

Bana verdiğiniz ilhamlar ve bilgiler için 3 ünüze de teşekkür ederim..


Ekleme 2:

Bu etkinlikler sıkıntılı çocuklarda kullanılmadan önce bir fizyoterapiste danışılmalıdır. Sağlıklı bir çocukta zararı olmaz faydası olur ( yani muhtemelen) ama zaten down sendromu, duyu bütünleme bozukluğu, otizm vs sıkıntısı olan bir çocuğunuz varsa; bu etkinlikleri uygulamadan önce yavruceğinizi takip eden fizyoterapistinize mutlaka danışın...


Sevgiyle..

Yorumlar

  1. amanin pek tatlısınız. ya demirim de 7 yaşına geldi. geçen yılları hatırladım sayende. bol bol doya doya oynayın :) o bıdıkı da kocaman öpüyorum annesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz de ana oğul siz ana oğulu öpüyoruz :) zaman çabuk geçiyor dimi :)

      Sil
  2. Harika imiş bu etkinlikler. İleride ihtiyacım olursa diye yazdım beynime ;)
    Yürüme parkurunda değişik kumaşlardan yol oluşturmanıza bayıldım.
    Bir de topçukların olduğu leğene ben de sığar mıyım :)

    YanıtlaSil
  3. Özledim küçüklük hallerini oğluşlarımın :)

    YanıtlaSil
  4. İyi düşünmüşler, eskiden yoktu böyle ev etkinlikleri. Ama en önemlisi sizin dediğiniz bolbol sevgi. :))

    YanıtlaSil
  5. Çocuğum olmadığına göre yakında evde kendime etkinlik başlatacağım sanırım :) Anne güncesi de sağolsun gördükçe çocuk olasım geliyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hihi içimiZde hep yaşasın o minnak kiz :)

      Sil
  6. Çocuğum yok ama bu etkinlikleri kedime uyarlamayı düşünüyorum :)) Bu arada benim de tazecik bir blogum var. Ziyaret ederseniz pek sevinirim. Bollywood, dizi filmler, kitaplarım, gezilerim hakkında. Sadece en sevdiklerim ♥ İçimdeki Masal Dünyası 1masalgibi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. ne güzel anneler var :)

    YanıtlaSil
  9. çok bi harikaa annesinizzzz, alkışlar ve sevgiler bendenn :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her anne harika bence ama çok Teşekkür ederim, sabah sabah bir gülümseme geldi yüzüme: ) benden de sevgileer

      Sil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)