Ana içeriğe atla

Kas Biopsisi-güncel



Kas biopsisi; kasın derinlerinden alınan bir parçanın mikroskopta incelenmesi kabaca..

Çeşitli boyalar kullanılabiliyor. Veya ekstra işlemlerden geçebiliyor. Bizi ilgilendiren kısmı burası değil tabi..


Kas biopsisi neden yapılır?

Kası ilgilendiren bir kas hastalığı var mı veya kas tutulumlu bir metabolizmal hastalık var mı diye bakmak için kas biopsisi yapılır..

Kas biopsisi nasıl yapılır?

Aslında en rahatı iğne biopsi. Kesi yok, dikiş yok..
Hani duvarlardan yuvarlak bir parça almak için kullanılan matkap ucu var ya, delik testeresi diye geçiyor sanırım adı; ona benzer bir mantık... Küçük bir delik açılıyor ve parça alınıyor.. İyileşme kolay, hızlı; işlem kolay , hızlı..
En yukarıdaki fotoğraf ve hemen alttaki iğneli kas biopsisini gösteriyor..
Ama her yerde yapılmıyor sanırım.. En azından Ertuğrul'a iğne tekniği ile yapmadılar kas biopsisini.. Niye bilmiyorum .. :(

bu biraz canice bir resim olmuş ama kabaca böyle bir şey..


Diğeri de klasik kesi dikiş ile açık ameliyat tarzı bir kas biopsisi..



Ertuğrul'un bacağının kas biopsisi sonrası durumu da böyle..



Her ikisinde de kastan alınan hemen hemen pirinç kadar bir parça patoloji laboratuarına gönderiliyor.

Kas biopsisinin laboratuar aşamasında Türkiye'de en iyi yerler çapa ve hacettepe.. Zaten İstanbul'da devlette bir yerde yapılırsa onlar biopsinizi elinize verip götür çapaya diyorlar..

Kas biopsisi ile ne bulmayı amaçlıyoruz?

Ölümcül kas hastalıklarından hipotoniye, oldukça geniş yelpazede kas hastalığı var. Bunların esas tanısı kas biopsisi ile koyuluyor. Ama bazı metabolizma hastalıkları da kasta kendisini belli edebiliyor. Kas biopsisi ile metabolizmal hastalıklardan bazıları da bulunabiliyor. Belki de kas biopsisi değerlendirmesi temiz çıkıyor ve kas hastalığı veya metabolizmal bir hastalık yoktur tanısı koyuluyor ki bu da şey.. Hatta iyi bir şey :)


   Biz Ertuğrul'un kas biopsisini bakırköy dr sadi konuk eğitim araştırma hastanesinde yaptırdık. biopsiyi çocuk cerrahi uzmanı sn Dr Ahmet Alptekin yaptı. İyi bir hekim diyorlar.. Ama şahsen ben hayal kırıklığına uğradım. Belki yanlış beklenti ile gittiğim için olabilir tabi.

Çocuk metabolizma doktorumuz kas biopsisi istediği zaman sıkıntı yapma zaten iğne ile yapılacak kas biopsisi demişti. Ama pansuman yaparken bir gördüm ki 10 tane dikiş var çocuğumun bacağında!!!

Pirinç tanesi kadar bir parça almak için gerçekten orta parmağım kadar bir kesi yapması şart mıydı bilmiyorum. ....
Yani ben çok daha büyük olan dişleri çıkarmak için çok daha küçük kesiler yapıyorum..

Yine de bilmediğim bir alan yorum yapmak doğru olmaz.. Yarın kontrol var gidince soracağım, duramam yoksa, içim içimi yer..

Bir de, kas biopsisinin sonucu 1 aydan sonra çıkıyor.. Diğer biopsiler gibi 15-20 günde çıkaramıyorlar sonucu..

İyileşme süreci de sanırım biraz uzun olacak.. 1 hafta oldu ama Ertuğrul henüz ayağının üstüne basamıyor.. Bacağı hep kıvrık, düzleştirmek istemiyor. ben yapmaya çalışınca da ağlıyor :/Pasif hareketler bile yaptıramıyorum..dün biraz koltuğa tutunup yürüdü bir kaç adım; ama yaralı ayağı parmak ucunda ve kuvveti koltuğa vererek..


Sanırım söyleyebileceklerim şımdilik bu kadar..

Sevgiyle..

ekleme:

bugün kontrole gittik..
iğne biopsi artık uygulanmıyor imiş doktor öyle dedi... ( uçak teknolojisi çıkmışken artık uçağa binmiyoruz biz kağnı kullanılıyor demek gibi bir şey buuu !!! )
niye bu kadar geniş kesi soruma da "sağlam doku parçası için gerekli " diyerek cevap verdi..( ki çıkarılan parça da düzgün ve yeterince sağlam olmamış ... zaten çok saçma bir cevaptı.. )
bandajı açtı normal hayata devam dedi..pansuman yok,krem yok,banyo yapabilir vs..yürümesi 4-5 haftayı bulur imiş...  bir kaç saatten 2-3 güne sonra da 4-5 haftaya...

Yorumlar

  1. Çok gecmis olsun pirinç kadar kas için bu kadar büyük yer açmak gerçekten ilginç nedenini öğrenince mutlaka yazın bekliyorum. Inşallah bir sıkıntı çıkmaz sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. inşallah çıkmaz bir sıkıntı.. :) yazarım :)

      Sil
  2. Allah Allah ben de inanamadım kesiğin büyüklüğüne. Geçmiş olsun. Sonuçlar güzel çıksın en önemlisi de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah iyi çıkar sonuçlar handancım.... ama sonuçların iyi çıkması korkusunun yanına şimdi bir de bu ayak böyle mi kalacak korkusu eklendi. parmak ucu basmayı alışkanlık edinir mi, kullanmadıkça kaslar kısalır zayıflar mı vs.. her şeygüzel olur inşallah..

      Sil
  3. :( Yavrum ya, sonuçlar iyi çıksın da oldu bittiyi unuttursun inşallah! Ayak öyle kalmaz korkma, acıdığı için çekiyordur daha çok yeni ne de olsa. Acısı bitsin unutacak oyuna dalıverecek, herşey geride kalıverecek.. 1 ay beklemek de zor ama sabır dilerim!

    YanıtlaSil
  4. Hz. Allah şifa versin. Fotoğraflara bakınca insanın içi bir tuhaf oluyor. İnşaallah en kısa zamanda iyileşir.

    YanıtlaSil
  5. Şapşik Annemm çok geçmiş olsun. İyi haberler le gelirsin inşallah. Ertuğrul'a şifa, sana da güç kuvvet diliyorum Rabbimden. Sevgisi ve şevkati Ertuğrul'un üzerinde olsun inşallah.

    YanıtlaSil
  6. Ertuğrulumm aşkom benim kıyamammm:(( ama çok minik o bu acılar için keşke biz yaşasak acı kısmını duymasa o göz yaşlarına kurban olurum.
    büyüynce hiç birini hatırlamayacak koşarken her şey geride kalacak inşAllah.
    en büyük şansıda siz gibi bir aileye sahip olması , çevremizde yok değil çocuklarının böyle doğması işlerne yarayan aileler hemen kucaklayıp cami önlerine gidiyorlar:(( Rabbim Kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez siz çok güçlü bir ailesiniz...
    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler kuğucum..zorlandığım zaman tek sığınağım o zaten, kaldırabileceğime inanmasa Rabbim bu sınava sokmazdı diyorum..

      Sil
    2. ve Allah yolumuzdan şaşırtmasın..o hallere düşürmesin

      Sil
  7. ALLAH şəfa versin. Həqiqətən də kəsik çox böyükdür.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)