Ana içeriğe atla

CK değeri ve Kas biopsisi




CK değeri az biraz yüksek olursa ne olur ? sorusuna google amcada cevap bulamadığımı ve bu yüzden kas biopsimiz sonuçlanınca yazacağımı belirtmiştim..

İşte geldim..



CK değeri, kreatin kinaz değeri demek.. Kas içinde bulunan bir enzim..

Yüksek olması kasın düzgün çalışmadığını bir yerlerde bir sorun olduğunu gösteriyor.

Tek başına CK yüksekliği çok bir şey iafe etmiyor. Ancak CK yüksekse başka bir şeyler var mı diye illa ki araştırılıyor.

CK yüksekliği çoğunlukla bir kas hastalığına bağlı oluyor. Bu hastalık duchenne ( düşen) gibi geçn yaşta ölüme götürebilen bir hastalık da olabiliyor, sadece bir hipotoni de..

CK değerinin 1000 in hatta 6000 in üzerinde olduğu durumlar genellikle daha sıkıntılı durumlar.

Ancak bizdeki gibi sınırın bir miktar üzerinde olması da bir hastalığa olabiliyor.

Ertuğrul'un ilk CK değeri 514 çıkmıştı. 15 gün sonra bakılan CK 506 1 ay sonra CK 366..

CK değerinin normalde en yüksek sınırı 200-230 civarı ( yaşa göre değişi,yor ve farklı kaynaklar farklı bilgi veriyor)

CK değeri iğne yapılması, grip-nezle vs gibi bir hastalık geçirilmesi durumlarında veya başka sebeplerle de artabilir. Ancak inatçı bir şekilde yüksek olması ortada bir risk olduğunu gösteriyor.

Ertuğrul'a yapılan kas biopsisisn sonucu:

" miyopati + lipid birikimi?"

olarak çıktı...

Yani kaslarda yağ birikiyor..

Nerede ise 27 ayı bititrmek üzere olan oğlumun hastalığının tanısı sonunda koyulmuş oldu..

                                             " lipid depo miyopatisi"..

Lipid depo miyopatisi koenzim q 10 ekskliği ve karnitin eksikliği ne bağlı olabildiği gibi genlerden de kaynaklanabiliyor.

Lipid depo miyopatisi olduğu zaman özel diet uygulanması gerekiyor. doktorumuzun bize söylediğine göre vücuda giren şekeri azaltıp ( ekstra şeker hiç vermiyorum zaten, ama yiyeceklerin içerdiği karbonhidtarların da göz önünde bulundurulması gerekli imiş. meyvelerde de şeker var en basiti.. ) vücuda giren yağı artırmak gerekecekmiş. Ama kaliteli yağlarla. has hakiki zeytinyağı, ceviz yağı, ceviz yağı, tereyağı gibi...
Diyetisyenimiz bize özel diet hazırlıyor. Yarın mail olarak atacak bize..

Çocuk metabolizma uzmanımız Melike Ersoy 'un dediğine göre 3 ay ilaç kullanımı ve diet düzenlemesi sonrası hızla bir toparlanma başlayacakmış..

Hadi inşallah bakalım..

Eylül ayı itibarı ile ders sayımız da artıyor..

Ya bismillah diyerek yeni bir döneme başlıyoruz bakalım.. Allah bütün ihtiyacı olanların yardımcısı olsun...


Umutluyum.. Mutlu veya mutsuz değil ama umutlu.. Her şey güzel olacak inşallah.. Artık ne olduğunu biliyoruz en azından ve tedavi olarak önümüze verilen bir reçete var...

Muayenehaneyi de kapattım.. Bir 6-7 ay en azından evdeyim.. Sadece anne olacağım başka hiç bir şey düşünmeyeceğim..Sadece oğlumun eğitimi ve tedavisi için uğraşacağım.. Tabi arada kendime de zaman ayırırım. Annemle arkadaşlarla bol bol gezmeyi planlıyorum. Hem Ertuğrul için hem bizim için ortam değişikliği olur...

Yeni bir dönem başlıyor hayatımızda.. Haydı vira bismillah....

Sevgiyle..


Yorumlar

  1. Güzel haberler bunlar, daha güzellerini de bekliyorum :) ikinize de kucak dolusu sevgi ve öpücükler :))

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş olsun, kolaylıkla atlatın inşallah. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Canım benim anladığım kadarıyla sonuçlar çok da fena çıkmamış. En azından Umut verici öyle değilmi? Çok da kötü değil yani. Bu kadar tıbbi terimden benim çıkartabildiğim sonuç bu. İnşallah doğru anlamışımdır. Umut dolu bu yazınla umutlandım ben de. Ertuğrul ve senin için en iyisini diliyorum Rabbim den. Her şey iyi olsun ikiniz için de inşallah daha güzel haberler le gel. Dualarımdasın sevgilerimle 💕💕

    YanıtlaSil
  4. Canım benim anladığım kadarıyla sonuçlar çok da fena çıkmamış. En azından Umut verici öyle değilmi? Çok da kötü değil yani. Bu kadar tıbbi terimden benim çıkartabildiğim sonuç bu. İnşallah doğru anlamışımdır. Umut dolu bu yazınla umutlandım ben de. Ertuğrul ve senin için en iyisini diliyorum Rabbim den. Her şey iyi olsun ikiniz için de inşallah daha güzel haberler le gel. Dualarımdasın sevgilerimle 💕💕

    YanıtlaSil
  5. Haydi bakalım teşhis, tedavi ve anne hazır. Dersler de ilaveli. Her şey çok güzel olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle olmadı malesef handanım :( yine de herşey güzel olur umarım :(

      Sil
  6. geçmiş olsun her şey güzel olsuuun :)

    YanıtlaSil
  7. Geçmişler olsun:( iyi haberlerini beklerim arkadaşım, muayenehane konusunda da hayırlı olsun, ileride yine açarsın.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oğlum iyi olsun da muayenehane umurumda değil.. tşekkür ederim müjde ablacım..

      Sil
  8. haydi hayırlı başlangıçlar! Çok doğru kararlar almışsın, umarım emeğinin karşılığını gani gani alırsın(ız birlikte)..

    YanıtlaSil
  9. İlk kez duydum CK değeri. Geçmiş olsun öncelikle ve umarım dilediğinizce olur herşey önümüzdeki dönem de. Bir sürü uğur böcekleriyle iyi dileklerimi gönderiyorum size. Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de ilk kez duymuştum..teşekkür ederim uğur böcekleri için :

      Sil
  10. Hey, bi ses verin bakalım. Örümceklenmiş bu blog :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geldim : en azından şimdilik :) :P

      Sil
    2. Merhaba. Çocuğunuzla ilgili son durum nedir. Uzun zamandır yazmamışsınız merak ettim.Umarım çok iyi olmuştur.

      Sil
    3. umarım olacak.. ama henüz değil.. :(

      Sil
  11. bende doğuştan var bu hastalık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)