Ana içeriğe atla

Biraz da Dişlerden Konuşalım

 Dişlerimiz hem beslenmemiz hem estetik duruşumuz için önemli.. Peki ya çocuklarda.. Onlar önemsemiyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Sağlıklı ve güzel dişleri olan çocukların her yaş aralığında daha mutlu ve kendine güvenli olduğunu söylüyor otoriteler..

Hiç bir şey için değilse bile çocuğunuzun mutluluğu için bile önemli yani dişleri :)


Çoğunlukla ergenlik dönemiyle kendisini ve sıkıntılarını daha fazla belli eden diş yerleşim sorunları ve diş- çene ilişkileri da işte tam da bu sebeplerden ihmal edilmemeli..


Diş yerleşim sorunları diyorum, çünkü hem çapraşıklık hem de dişlerin arasındaki açıklık rahatsız edici olabiliyor..


Peki önlemenin bir yolu yok mu, var..


Yaklaşık 6 aylık bir bebekte süt dişleri çıkmaya başlar ve bu dişler ortalama 13 yaşına kadar ufak eksilmeler ve artmalarla ağızda kalır. 13 yıl hiç az bir süre değil. Süt dişlerinin önemini buradan da anlayabilirsiniz...


Zamanından önce çekilen bir süt dişi, sağındaki solundaki dişlerde boşluğa doğru kayma yapar ve çapraşıklık sebebi olur..

Çürümüş bir süt dişine zamanında müdahale edilmezse, bir kalıcı dişten çok daha kısa sürede çekilmesi gerekecek duruma gelir..

Fırçalanmayan bir diş çürür..


Kısacası, süt dişidir nasıl olsa gidecek diyerek önemsemediğiniz bir diş;

çocuğunuzun sağlıksız beslenmesne,

çocuğunuzun estteik kaygılar taşımasına,çocuğunuzun dişlerinde çapraşıklıklara

ve

çocuğunuzun mutsuzluğuna

 sebep olur..


İlk süt dişi çıktığı andan itibaren, otamı tanıması, korkulacak bir şey olmadığını görmesi çin diş hekimi ziyaretleri başlamalı; 1 yaşından sonra her 6 ayda 1 bu diş hekimi ziyaretleri aksatmadan tekrarlanmalıdır.. Sürekli ve düzenli olarak gittiğiniz bir dişheimi olursa, daha erken veya daha sık aralıklarla gelmenizi de isteyebilir. Her birey farklı bir çürük yatkınlığına sahip ve çocuğunuz "el kadar" bile olsa o da bir birey :)


Yine de, dişlerde hiç çürük olmasa, güzel bakılsa bile, çene küçük dişler büyük olduğu zaman yada çene büyük dişler küçük olduğu zaman ortodontik tedaviler gerekebilir.


Ortodontik tedaviler büyük çoğunlukla ağızdaki bütün kalıcı dişlerin sürmesi tammalandıktan sonra yapılır. Ancak, daha erken dönemde de koruyucu- önleyici tedaviler yapılabilir.


6-7 yaş civarı, ilk ortodonti muayenesi için uygun bir zamanlamadır.Süt dişlerinin en arkasında, 1.azı dişleri çıkmaya başladığı zaman dişlerin durumu az çok belli olur.


1. azı dişleri herhangi bir süt dişinin yerine gelmez. Mevcut dişlerin en arkasından, kemiğin içinden çıkar. Çene büyür diğer bir deyişle. Alt ve üst 1.azı dişlerinin ve alt- üst köpek dişlerinin birbiri ile ilişkisi, ortodontik tedavi ihtiyacı hakkında bize bilgi verir.


Çenelerden birisinin diğerinden daha önde veya geride olması gibi durumlarda veya ufak bir destekle dişlerin te tedavisine gerek kalmadan düzelebileceği bazı durumlarda 7 yaş civarında "koruyucu ortodontik tedavi" ye başlanabilir. Özellikle çene konumunu ilgilendiren durumlarda büyüme gelişmenin yakalaması, sonradan ameliyat gerekmesini önlemek için önemlidir.


Sadece dişleri ilgilendiren bir sıkıntı olduğu zaman, ortodontik tedavi iiçn geç kalınması gibi bir durum günümüzde artık söz konusu değil diyebiliriz. ancak erken yaşta müdahale edildiği zaman kısa süre içerisinde tamamen çözülebilecek bir sorun, ileri yaşlarda çok daha uzun -yıllar sürebilen bir tedavi ile idare eder bir duruma getirilebilir. Çeneyi de ilgilendiren bir durum olduğu zaman ortognatik cerrahi dediğimiz bazen üst çenenin komple yerinden çıkarılıp tekrar konumlandırılmasını da içeren tedaviler gerekebilir.


Şu anda takılıp çıkarılabilen apereyler yardımıyla

Tel takılarak,

Şeffaf plaklar yardımıyla

Kafadan destek alan apereyler yardımıyla


Ortodontik tedavi yapılabilir..


Genel olarak aklınızda kalması ve bilginiz olması için, dişlerin ne zaman çıktığını gösteren tablo da işe burada...


İlk süt dişinin çıkması 18.aya kadar gecikebilir, sonrası kontrol gerektirir.

Süt dişi geç çıkarsa geç de düşer ve kalıcı dişler de daha geç gelir. Süt dişinin çıkmasında 1 aylık bir gecikme, kalıcı dişlerde 3~6 ay bir gecikme yapabilir.



Diş Numarası
Kemikte Oluşum Başlaması
Ağızda Gözükmesi
Kök Tamamlanması
                                                        ÜST  ÇENEDE
          I
3. -4. AY (ANNE KARNI)
7. AY
1,5-2 AY
          II
4. -5. AY(ANNE KARNI)
8. AY
1,5-2 AY
          III
5. AY(ANNE KARNI)
16-20. AY
2,5-3AY
          IV
5. AY(ANNE KARNI)
12-16. AY
2-2,5 AY
          V
6-7. AY(ANNE KARNI)
21-30. AY
3 AY
                                                        ALT  ÇENEDE
          I
4,5. AY (ANNE KARNI)
6,5. AY
1,5-2 AY
          II
4,5. AY (ANNE KARNI)
7. AY
1,5-2 AY
          III
5. AY (ANNE KARNI)
16-20. AY
2,5-3 AY
          IV
5. AY (ANNE KARNI)
12-16. AY
2-2,5 AY
          V
6. AY (ANNE KARNI)
21-30. AY
3 AY




Kalıcı dişler için:



Diş Numarası
Kemikte Oluşum Başlaması
Ağızda Gözükmesi
Kök Tamamlanması
                                                       ÜST  ÇENEDE
         1
3.-4.AY
7.-8.YIL
10.YIL
         2
10.-12.AY
8.-9.YIL
11.YIL
         3
4.-5.AY
11.-12.YIL
13.-15.YIL
         4
1.5-1,75.YIL
10.-11.YIL
12.-13.YIL
         5
2.-2,5.YIL
10.-12.YIL
12.-14.YIL
         6
DOĞUMDA
6.-7.YIL
9.-10.YIL
         7
2.5-3.YIL
12.-13.YIL
14.-16.YIL
         8
7.-9.YIL
17.-21.YIL
18.-25.YIL
                                                       ALT  ÇENEDE
         1
3.-4.AY
6.-7.YIL
9.YIL
         2
3.-4.AY
7.-8.YIL
10.YIL
         3
4.-5.AY
9.-10.YIL
12.-14.YIL
         4
1,75.-2.YIL
10.-12.YIL
12.-13.YIL
         5
2,25.-2,5.YIL
11.-12.YIL
13.-14.YIL
         6
DOĞUMDA
6.-7.YIL
9.-10.YIL
         7
2,5.-3.YIL
12.-13.YIL
14.-15.YIL
        8
8.-10.YIL
17.-21.YIL
18.-25.YIL

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)