Ana içeriğe atla

Özel Çocuklar Ötelenmesin

 





Bir süredir sosyal medya üzerinden #özelçocuklarötelenmesin kampanyaları yürütüyoruz.

Bu bir anne hareketi.. Bir sosyal sorumluluk projesi.

Özel gereksinimli çocuklar için eğitim nefes kadar su kadar gerekli. Biz de bu eğitim hakkının peşinde takipçiyiz.

Özel gereksinimli çocuklar hayatı ve her şeyi daha zor yoldan öğrenmeyi seçmişler gelirken..Herşeyi tipik gelişen akranlarına göre daha uzun sürede öğreniyorlar.

Tipik gelişen bir çocuk sadece etrafını seyrederek pek çok hayati şeyi öğrenebilir iken özel gereksinimli bir çocuk için her bir yeti onlarca ders alması anlamına gelebiliyor.

Bu çocuklar oyun oynamayı bile derslerle öğreniyor biliyor musunuz?!

Tipik gelişen çocuklar 6 yaş civarında okullara başlıyor ve eğitim öğretim maratonu başlıyor. Aile "kendi isteği ve insiyatıifi " ile isterse kreşe gönderebiliyor, isterse bakıcı tutabiliyor, isterse aile büyüklerinden destek talep edebiliyor veya anne yada baba çocukla kalabiliyor.

Oysa özel gereksinimli çocukların doğum ile başlıyor eğitim öğretim telaşları. Otizm gibi geç farkedilen durumlarda 1.5 -2 yaş olsun hadi..

Tipik gelişen çocuğunuzu kreşe göndermek istediğiniz zaman ödemeniz gereken ücretleri bir düşünün.. Şimdi böyle en butik en özel en pahalı yerleri ve onların istediği ücretleri düşünün...

Şimdi bu ücretleri en az 4-5 hatta 10 ile çarpın.. İşte bu özel gereksinimli bir çocuğun "sadece eğitim öğretimi" için ailenin harcaması gereken miktar.

ÇÖZGER diye bir rapor var. Çocuğunuzun özel gereksinimli olduğunu belgelediğiniz bir rapor. Genetik bir durum bile olsa en iyi ihtimalle 2 yılda bir tekrar almanız gereken yoksa geçersiz olan bir rapor. 

RAM diye bir  merkez bir de. Rehberlik araştırma merkezleri. Özel gereksinimli çocukların hangi eğitime ne kadar ihtiyacı olduğuna , hiç tanımadıkları insanlarla 30-40dk lık değerlendirmeler ile karar verilen merkezler.

İşte bu ÇÖZGER raporu varsa çocuğun RAM raporu ile devletten ücretsiz eğitim almaya hak kazanıyor..

Ancak ayda 12 saat.. ayda 8 idi 12ye çıktı daha yeni...

Haftada 40 saat eğitim alabilirler ise toplum hayatına adapte olma imkanları olabilecek iş gücüne bile katılma şansı belki olabilecek çocuklara haftada 12 saat..

Okul çağı gelince evet okullar var. Ancak orada da sıkıntılar çok.. .  Örneğin muhasebe mezunu bir kişi  birkaç saatlik bir sertifika programı ile özel eğitim öğretmenliği yapabiliyor bu çocuklara.

Zamanında, yani özellikle erken çocukluk döneminde olmakla birlikte bütün  hayatı boyunca, YETERLİ, KALİTELİ ve İHTİYACI OLAN eğitimi alabilen çocuklar gelecekte devlete de yük olmazken, bu eğitimi alamayan çocuklar için bakım evleri şart olmakta.

Şu an devlete ait olan , maddi durumu olmayan ailelerin ulaşabildiği bakım evleri oldukça sayılı.

Ve maalesef ki;

Ne devlete ait bakım evlerinde ne de pek çok özel bakımevinde şartlar yaşanılabilir olmaktan oldukça uzak.

Bakımevlerinde çalışanlar için de yaşayanlar için de şartların iyileştirilmesi gerekli.

Sonra şiddet mevzusu var bir de. 

Ülkemizde zaten kadına çocuğa güçsüz olana şiddet meyli fazla malum. ÖZel gereksinimli çocuklara da şiddet çok fazla. Üstelik bu şiddeti  derslerine giren öğretmen(!) ler, bakımevlerinde bakımlarından sorumlu kişiler uyguluyor.

Bu yüzden özel gereksinimli çocukların olduğu her yerde kamera şart olmalı..

#özelgereksinimliçocuklarötelenmesin hareketi olarak yaptığımız ilk çalışmalar şunlar oldu:

  • Devletin verdiği ücretsiz ders saatlerinin sayısının artırılması isteği ile imza ve twitter kampanyası düzenledik. 
  • Bakımevlerinin şartlarının yaşanılabilir olması için imza ve twitter kampanyası düzenledik.
  • Özel eğitimin olduğu her yerde, sınıflar dahil kemara şart olmalı dedik; kamera yasağının kaldırılması için imza ve twitter kampanyası düzenledik.

  • Pek özel eğitim sınıfı için materyal toparladık.
  • İhtiyaç sahibi pek çok çocuğumuza materyal desteği sağladık.
Bizler , hiç bir siyasi yada etnik vasıf altında toplanmadan;
Özel gereksinimli çocuklarımızın daha fazla ve daha kaliteli eğitime ulaşması için ,
Özel gereksinimli çocuklarımızın sağlık ile ilgili haklarına daha rahat ulaşabilmeleri için,
Özel gereksinimli çocuklarımızın sosyal hayata katılabilmeleri,
Hayatta var olabilmeleri için çalışıyoruz..

Bize destek olanlar sadece hayatında özel gereksinimleri olan bireyler değil. Her bir bireyin güzel ve kaliteli bir hayat sürmeye hakkı olduğunu düşünen herkes gibi, sen de bize destek ol.


Senin için , sen uğraşma diye dilekçeler de hazırladık.. Kopyala yapıştır CİMER e yolla...


Linke tıklayarak eğitim , kamera ve bakımevleri ile ilgili hazır dilekçelere ulaşabilirsin. 

Hazır Dilekçe Metinleri Linki

Linkte aileler için ve ailesinde özel gereksinimli birey olmadan da bizlere destek olmayı seçenker için ayrı ayrı hazır metinler var. 

Taslak gibi düşünüp kendine göre eklemeler de yapabilirsin.  Sadece gerekli yerlerde ( isim mesela) düzenleme yapıp yollayabilirsin.


Sesimize ses ver.. Birlikte büyüyelim..

Hatırla; destek olmaya da destek almaya da izinlisin,bu mümkün kolay ve güvenli (evet öyle)..

Her bir birey hak ettiği haklara kavuştuğu zaman daha güzel bu dünya...






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)